Zo zet u uw klavier terug naar AZERTY

Uw klavier werkt voor u het gemakkelijkst met AZERTY. Toch kan het voorkomen dat dit, om wat voor reden dan ook, niet de instelling is. In veel gevallen staat het dan ingesteld op QWERTY. Dit is op veel plekken op de wereld namelijk de gangbare vorm. Het is dan fijn om te weten hoe u dit zelf kunt terugdraaien of omzetten. Daarvoor zijn toetsencombinaties die altijd werken. Ook kan het in een menu worden verzorgd.

Laptop klavier windows 10

Het gebruik van Windows 10 of nieuwer

Met de komst van Windows 10 is het zo dat de toetsencombinatie heel gemakkelijk is geworden. Omdat steeds meer apparaten op dit besturingssysteem werken, is het dus belangrijk om deze als eerst te beschrijven. Wie van QWERTY naar AZERTY wil voor het klavier, doet dat met de Windows-knop. Druk hierop, in combinatie met de spatiebalk. De samenstelling van de toetsen staat dan direct goed. Deze optie werkt altijd. Staat het klavier verkeerd, dan is het snel opgelost door deze combinatie te gebruiken. Dat maakt het wel zo gemakkelijk natuurlijk.

Het gebruik van Windows 7 of ouder

Op de oudere versies van Windows is de toetsencombinatie anders. Dat komt omdat er destijds nog geen Windows-knop bestond, maar combinaties al wel bestonden. In dat opzicht is het dan ook goed om te weten dat je in dat geval gelijktijdig op Shift en Alt drukt. Dit is voldoende om van QWERTY naar AZERTY te gaan. Al kan het ook omgekeerd werken. Wil je juist naar QWERTY toe, dan kan dat ook door Alt en Shift gelijktijdig in te drukken. Dit maakt het wel zo gemakkelijk. Zo werk je altijd snel met de samenstelling die passend is.

Zoeken in het menu

Er is natuurlijk ook een grote hoeveelheid apparaten die helemaal niet op Windows werken. Die werken met andere besturingssystemen. Dan werken de toetsencombinaties dus ook niet. Voor die apparaten is echter ook voldoende mogelijk. In dat geval is het echter vooral zaak om op zoek te gaan waar je in het menu kunt zorgen dat de toetsen te verstellen zijn. Vaak is dit onder instellingen te vinden. Dit is in ieder geval aan de orde wanneer je een Mac of een iPad gebruikt. Ook andere apparaten hebben vaak in het menu een mogelijkheid om het toetsenbord te veranderen van QWERTY naar AZERTY of omgedraaid. Zo is het dus simpel om altijd op jouw manier te kunnen werken.